SgS Tanıtım
SgS Tanıtım
SgS Tanıtım
SgS Tanıtım
SgS Tanıtım
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SgS Tanıtım

Mersinin Tüm Güzellikleri Resimleri ve Truzim Alanları Çalışması
 
AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Gülnar Tarihi ve Tanıtımı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 187
Points : 581
Kayıt tarihi : 15/06/09
Yaş : 61
Nerden : mersin

Gülnar Tarihi ve Tanıtımı Empty
MesajKonu: Gülnar Tarihi ve Tanıtımı   Gülnar Tarihi ve Tanıtımı EmptyC.tesi Haz. 20, 2009 8:17 pm

Gülnar, Göksu Irmağı Havzası ile İç Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan Kervan Yolu(aynı zamanda göç yolu) üzerinde bulunması nedeniyle eskiden beri önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Hem güneyden kuzeye doğru(Anamur, Aydıncık, Ovacık taraflarından Mut, Karaman, Konya yönüne, ya da ters yönde), hem de doğudan batıya doğru(Silifke, Ovacık çevrelerinden Anaypazarı, Bardat Pazarı, Ermenek istikametinde ya da tersi yönde) bir hareketin kavşağındadır.

Yiğitbaşoğlu(1989) şöyle yazıyor: “Antik Çağ’dan beri Kilikya adı ile anılan bu yöre, dağlık ve aşılması güç engebelerle kaplı olmasından dolayı sonraları Taşlık Kilikya(Cilicia Tracheia) adı ile isimlendirilir. Bu bölgede ulaşabildiğimiz bulgulardan, buradaki ilk yerleşimin KIRSHU, ilk toplumun da LUVİ’ler olduğunu öğreniyoruz.” Bu yöre daha sonraları Pers, Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları, Osmanlılar’ın yönetimlerine geçmiştir.

Yörenin tarihçesi ile ilgili daha kesin bulgular, Meydancık Kale (KIRSHU) de ve başkaca yerlerde yapılan ve yapılacak kazılarla, araştırmalarla çok daha zenginleşerek kesinleşecektir.


COĞRAFİ YAPISI

Gülnar ilçesi, Akdeniz bölgesinin, Adana bölümünün Taşeli yöresinde yer almaktadır. İlçe topraklarını, doğuda Silifke, batıda Bozyazı, kuzeyde Mut, kuzeybatıda Karaman iline bağlı Ermenek, güneyinde Aydıncık ilçesi ve Akdeniz ile komşudur.

İlçenin en yüksek yerleri, Köseçobanlı dağı (1668 m.), Geven dağı (1481), Alıç dağı (1500 m.), Kayrak dağı (1315 m), Söğüt dağı (1414 m) ve Kurbağa (1148) dağı önemli yükselti oluşturur. Güneyde Akdeniz en alçak seviyeyi oluşturur.

İlçe Merkezi Akdeniz’den 950 m yükseltidedir. İlçe arazi üzerinde Akdeniz den itibaren 800 m’ ye kadar makilikler, 1400 m’ ye kadar kızılçam ormanları, 1200 m den sonra sedir, köknar gibi Akdeniz dağ kuşağı ormanları yer alır. 1500 m’ ye kadar yer yer meşelikler görülür. Sipahili çayı ve diğer akarsuların boylarında selvi ve kavak ağaçları yer alır. İlçenin en önemli çayı Sipahili çayı ve Göksu nehrine bağlanan akarsular Erik çayı, Ermenek çayı, Gözsüzce, Kurbağa dere ve Gelembiç Çayıdır. Güneyde yer alan bir çok küçük akarsuda kaynaklarını ilçe sınırlarından alır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.sgstanitim.com
 
Gülnar Tarihi ve Tanıtımı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Tarsus Tanıtımı ve Tarihi Yapısı
» Mersin Mut Tanıtımı ve Tarihi Yapısı
» Mersin Silifke Tanıtımı ve Tarihi Yapısı
» Mersin Kız Kalesi Tanıtımı ve Tarihi Yapısı
» Mersin Silifke Tanıtımı ve Tarihi Yapısı

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
SgS Tanıtım :: Mersin Tanıtımı :: Mersine Baglı İlçelerin Tanıtımı-
Buraya geçin: